spacer.gif
President de l’Associació de Forners i Pastissers

Senyor Sbert, ¿des de quan és el president de l’Asso-ciació de Forners i Pastissers de les Illes Balears? Com el van convèncer per tal que presentàs candidatura?
Abans de ser president, vaig ser el vicepresident i en produir-se la baixa de l’anterior president, Joan Sastre, vaig ocupar el càrrec en funcions de president l’any 1998. Després, juntament amb un grup de forners i pastissers, hem estat reelegits per defensar el interessos dels associats. I en això estam.

Faci’ns un poc la radiografia dels sectors que representa l’Associació; els forners i els pastissers. En quin moment es troben totes dues professions?
El sector de forners i pastissers de les Illes Balears ha canviat molt els darrers deu anys. La incorporació de la tecnologia del fred ha comportat alguns avantatges, però també ha facilitat la proliferació de punts de venda d’aquest productes congelats. Aquesta circumstància està fent molt de mal al sector. No qüestionam el producte per ell mateix, sinó com es comercialitza, com es ven al consumidor i els llocs on es fa la venda. El professionals forners i pastissers ens defensam amb productes de qualitat i un servei directe al públic. Hem de tenir en compte que les professions de forner i de pastisser són distintes entre elles, però en molts de casos són compatibles. Els professionals d’una banda i de l’altra han d’adaptar-se, innovar i oferir productes nous sense oblidar-se dels productes tradicionals.

Els dos oficis (forner i pastisser) es remunten molts de segles enrere. Aleshores, per defensar els interessos del gremi, es multava els “intrusos”. Avui en dia, ¿en el sector, hi ha intrusisme? Com es pot combatre?
L’intrusisme i la competència deslleial existeixen, de manera que actualment la venda de pa no és en absolut exclusiva dels forns. Als supermercats es venen les barres sense envasar, en una bossa de paper oberta i a l’abast del públic. També es ven pa a altres establiments, en què es fa simultània la manipulació d’aquest pa amb altres elements (em referesc a benzineres, botigues de 24 hores, etc.). Creim, per tant, que l’Administració ha d’intensificar el control en aquest aspecte.

També temps enrere el capítol de formació a totes les professions era molt important. En aquesta línia, ¿hi ha centres o cursos on es puguin aprendre els oficis de forner i de pastisser?
Als nostres dies, la formació professional específica de forner i pastisser està regulada oficialment, entre d’altres mòduls formatius corresponents a activitats agroalimentàries. S’ha de dir, però, que a la nostra Comunitat aquesta formació no es du a terme, tot i que és absolutament necessària per garantir el futur del sector.

Quin és el principal cavall de batalla que té sobre la taula l’Associació?
Incentivar el joves a conèixer els oficis de forners i pastissers i formar-se, ordenar i controlar la venda indiscriminada de productes de forn i brioxeria industrial en establiments no-especialitzats.

La cultura del pa està prou consolidada entre la nostra ciutadania? ¿Hi ha variació, en aquest sentit, respecte al que es viu a altres comunitats o altres països del nostre entorn?
Les Illes Balears, Madrid i Canàries són les comunitats on es consumeix menys pa a les llars de tot l’Estat. Fa falta, idò, promoure la cultura del pa i igualar-la a la del vi o a la de l’oli. El fals mite que el pa engreixa fa que se’n redueixi el consum a certs nivells poblacionals. Els experts en nutrició, així com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomanen un consum mitjà de pa de 250 grams diaris per persona. A les Illes, el consum mitjà de pa diari a les llars és de 110 grams/dia per càpita.

De la mateixa manera que pocs són els turistes que vénen a Mallorca i no se’n duen una ensaïmada, ¿es podria aconseguir posar al seu nivell algun dels altres productes arrelats a la nostra pastisseria amb una llarga tradició (crespells, rosaris, rubiols, cocarroi, etc.)?
És un del nostres objectius: que a més de l’ensaïmada els turistes coneguin aquests productes, com per exemple el gató d’ametla.

En aquest sentit, ¿creu vostè que fan falta més campanyes promocionals, més presència mediàtica?
Des de l’Associació intentam promocionar el consum de productes més genèrics, que es poden comprar als forns i a les pastisseries. Pensam que aquest productes i els professionals que els elaboren es mereixen més promoció quan parlam de la gastronomia de les Illes Balears.

Al llarg de l’any, ¿a quantes fires i certàmens acudeix l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes?
Al llarg de 2009, hem participat a la Fira Alimenta, amb un concurs-exposició de Mones de Pasqua i figures artístiques de xocolata; al Mercat Pagès coincidint amb la celebració del Dia de les Illes Balears, fent demostració en viu de l’elaboració de productes; participant en la realització de tallers a diferents mercats municipals de Palma per tal de donar a conèixer el procés d’elaboració, els ingredients, les varietats. En una paraula, procuram estar presents a totes aquelles fires o esdeveniments en què el públic en general ens pugui reconèixer i pugui veure i valorar la feina dels forners i pastissers.

Finalment, quin missatge vol adreçar a tots els forners i pastissers associats?
Tan simple com que el nostre futur depèn de la nostra unió.

 

© 2017 Forners i Pastissers de les Illes Balears.
C/ Josep Darder Metge, 28 - Entl. A. 07008 Palma de Mallorca
T 971 276 145 - F 971 276 161